60 млрд. долара. През миналата година Apple спечели толкова, колкото

...
 60 млрд. долара. През миналата година Apple спечели толкова, колкото
Коментари Харесай

За първи път Amazon и Microsoft са по-ценни от всички германски акции

 60 милиарда $. През предходната година Apple завоюва толкоз, колкото никоя друга компания в света. Възнаграждението за вложителите: една акция на Apple коства 207 $, а всички дружно - 930 милиарда $. Въпреки това обаче Apple не е най-ценната компания в света.
Но на фондовия пазар важáт не толкоз миналите заслуги (за печалбата), а повече - спекулациите за бъдещето. Но даже и тук преобладават американските компании: онлайн търговецът Amazon коства 978 милиарда $, облачният и софтуерен колос Microsoft даже доближават 1,058 трилиона $.

Заедно тези две компании доближават пазарна стойност от 2,036 трилиона $, което ги прави, съгласно изчисленията на в. Handelsblatt, за първи път по-ценни от всичките 763 немски борсови компании. Тяхната обща пазарна стойност се пресмята на 2,02 трилиона $. Това е еквивалентът на 1,8 трилиона евро. От тази сума към 1,2 трилиона евро се падат на 30-те компании от водещия немски показател Dax.Двете най-ценни американски компании убеждават с бързото си развиване. В рамките на пет години Microsoft усили чистата си облага от 12 до 39 милиарда $, а след загубите си Amazon регистрира през предходната година чиста облага от 10,1 милиарда $ - за настоящата година се чакат съвсем 14 милиарда $.

Само през последните 12 месеца акциите на Amazon са нараснали цената си с 36%. В продължение на години групата провокира одобрените търговски колоси и благодарение на онлайн активността си, непрекъснатите механически нововъведения и потребителското обслужване дефинира разпоредбите за цялата търговия.

Но повече от Amazon изненадва растежът на Microsoft - акциите усилиха цената си през последните 12 месеца с 16%. С чист марж по отношение на приходите от 31% Microsoft е по-рентабилна от всяка друга огромна немска компания.

Отдавна се твърди, че учредената от Бил Гейтс преди 44 години компания е изгубила конкуренцията с Гугъл, Фейсбук и Сие. Microsoft се придържа прекалено много към сполучливите си Windows и Office артикули, пропускайки новите трендове и пазари на растежа. Но под управлението на Сатя Надела Microsoft прокрадва пътя си в такива промишлености, като облачния бизнес и изкуствения разсъдък.Въпреки това: Amazon и Microsoft евентуално в никакъв случай не биха нараснали цената си на фондовата борса толкоз бързо, в случай че в играта не участваше цялата Wall Street. Големите борсови показатели, като Dow Jones, S&P и Nasdaq, бързат от един връх към идващия. „ Най-големите американски корпорации сега са мярка за нещата в доста промишлености ", споделя Александър Крон, член на борда на шефовете на инспектора EY. 

Американските корпорации се възползват от огромния и проспериращ вътрешен пазар и изключителното развиване на американските софтуерни компании. Европа и най-голямата ѝ стопанска система Германия нямат с какво да се опълчват: икономическият напредък отслабва и доста компании са в дълбоки етапи на прехода, в това число банките и производителите на коли с техните снабдители. Към това се прибавя и комерсиалният спор с митата и насрещните мита, задействан от американския президент Доналд Тръмп, който визира изключително доста мощно глобализираните немски компании.Резултатът: Германските акции се развиват по-лошо от американските от години. Това важи както за по-кратък период, по този начин и за дванадесет месеца. За този интервал американските акции нарастнаха приблизително със седем %, немските акции изгубиха съвсем пет %. А в случай че вземем за съпоставяне 10 години, разликата е доста по-голяма: щатските акции нарастнаха с повече от 200%, а немските - единствено на половина.

В никакъв случай американските компании не са безапелационни единствено поради бързото повишаване на цените на акциите и високата им пазарна стойност. Увеличението на цените е фундаментално обосновано: седем от десетте компании с най-висока облага в света са основани в Съединени американски щати.

„ Европа с Германия в центъра е мощно индустриализирано място - и обичайните промишлености сега се борят с провокациите ", отбелязва Крон. „ Високите вложения в цифровизацията на продуктите и производството, забавящата се международна стопанска система и - предвид на високите политически и стопански опасности, ниската подготвеност за вложение от страна на фирмите, забавят развиването ".

Американското владичество е изключително огромно в областта на технологиите. Петте най-ценни компании в света са американски: с изключение на Microsoft и Amazon, това са и производителят на iPhone Apple, Alphabet, която има търсачката Гугъл, и обществената мрежа Фейсбук.

Вижте още софтуерни вести във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria!
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР